lauantai 20. tammikuuta 2018

Näkemiin!

Ensi viikolla lennämme Suomeen. Paluu Uuteen-Seelantiin on auki, koska olemme päättäneet pitää taukoa purjehduselämästä. Haluamme olla Suomessa läheisten elämässä mukana. Manta saa olla Uudessa-Seelannissa marraskuuhun 2019 asti, joten sitä ennen on tehtävä jotain, joko anottava tullilta lisäaikaa, tuotava vene maahan tai purjehdittava ulos maasta, mikä on todennäköisin vaihtoehto. Emme kuitenkaan ole vielä päättäneet, lähdemmekö silloin suoraan kotia kohti vai vietämmekö vielä aikaa näillä kulmilla. Ihan vielä ei huvittaisi sännätä Intian valtamerelle ja Etelä-Afrikkaan, täällä on niin paljon nähtävää.

Harmi, ettei voi jakaantua kahdeksi, vaan pitää valita. Kahdesta hyvästä vaihtoehdosta valitsimme nyt Suomen.Mantaa on ehostettu joulun jälkeen mm. uudella biminillä ja ikkunoiden aurinkosuojilla sekä uudella vessanpöntöllä. Olemme myös tilanneet uuden isopurjeen. Oli pieni shokki tajuta, että se on sitten viimeinen isopurjeemme. Ellemme seilaa vielä kasikymppisinä.
Pilssi on maalattu ja läpivientiventtiilit uusittu. Runkoa on paikkamaalattu ja kaidetolppien kiinnityskohdan ruosteet poistettu.

Ajokatoksen ikkunoissa on neppareilla kiinnitetyt aurinkosuojat.
Meneillään uuden biminin asennus. Vanha kesti viisi vuotta kunnes
homehtui ja hapertui.

Aurinkosuojista näkyy läpi, materiaali on reikäistä.


Tehtäväksi myöhemmin jää pohjan hiekkapuhallus ja maalaus, kattoluukkujen uusiminen sekä vanttien uusiminen (staagit on uusittu jo aiemmin). Kiwien verkkaisen työtahdin vuoksi emme uskaltaneet ryhtyä rikihommiin, ettei se jäisi kesken. Pohjan maalauksen tiedettiinkin siirtyvän seuraavaan kertaan.

Bimini sentään valmistui ennen lähtöä, mutta ei sekään pysynyt aikataulussa. Ja saumat vuotavat. Mutta ajokatoksen ikkunoiden aurinkosuojiin olemme tyytyväisiä. Monta vuotta suunniteltu hankinta saatiin vihdoin teetettyä. Ei enää lakanavirityksiä.

Uusi vessa. Sitä päästään testaamaan vasta vedessä.
Toivottavasti Johnsonin pumppu kestää paremmin kuin edellinen.
Ostimme varapumpun, joka oli lähes saman hintainen kuin koko vessa.

Nyt on edessä pakkaaminen, siivoaminen ja tavaroiden siirtäminen sisään. Hirvittää jättää Manta pitkäksi aikaa seisomaan. Telakalta saa maksullisen valvonnan: he tuulettavat ja katsovat, että kaikki on kunnossa.

Hanski pilssiruosteen kimpussa.

Helmikuun Vene-lehdessä ilmestyy yhteenvetojuttu Tyynenmeren ylityksestä. Mikä oli parasta ja mikä pahinta, riittikö aika ja toimivatko varusteet?

Syksyllä ilmestyy matkakirjani Jään ja tulen maat. Purjehdus Huippuvuorilta Tulimaahan. Tosin kustantaja on vielä auki.

Tämä blogi päättyy tähän - tai seuraavaan postaukseen Suomesta. Kiitos lukijoille ja varsinkin kommentoijille. Uskaltakaa toteuttaa unelmanne!

Kuva: Raimo Mäkinen. Huippuvuoret 2012.

8 kommenttia:

 1. Tervetuloa, laitetaan sauna lämpiämään ja kalat savustumaan. Kovasti teitä odotellaan.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Nyt ei pitäisi postailla kun en osaa sanoa mikä fiilis tuli kun tämän postauksen luki... hyvä kuitenkin...jos joskus kerkiätte Suomusjärvelle niin ehkä sen yhdessä onnistuisi sanoiksikin tulkitsemaan.

  VastaaPoista
 4. Kiitos blogistanne, on ollut todella mielenkiintoista seurata matkaanne näin Saaristomeren näkökulmasta. Toivottavasti se jatkuu vielä... Sareman blogi on ollut pitkään hiljaa? Olen kerran aiemmin kommentoinut teille liittyen aurinkosähköön ja paikallisen aluksen akkutehoon liittyen. Uusia purjehduksianne odottaen, Latosaaren Affena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Muistan hyvin kommenttisi, tarkkaan luettu, huomasit virheen, hyvä!
   Sarema on matkalla Gambierilta Puerto Monttiin, en tiedä matkan edistymisestä. Pitkä purjehdus se on.
   Kyllä me vielä Mantan kotiin purjehdimme, mutta ajankohtaa ei tiedä. Mukavia seiluita Saaristomerelle!

   Poista
 5. Jospa kuitenkin kertoisitte miten elo kotimaassa sujuu pitkän matkan jälkeen.
  Samoin olisi kiva lukea juttuja vaikka tapahtumista ja retkistä kotona. Sana kun on hallussa niin ei sen väliä mistä maailmankolkasta ne tarinat tulee.
  ari a

  VastaaPoista