keskiviikko 9. elokuuta 2017

Menetetty päivä

Tänään on tiistai ja huomenna torstai. Ylitämme yöllä päivämäärärajan ja elämästä katoaa vuorokausi. Eikä sitä saa takaisin, jos kiertää maapallon. Viimeksi, kun meiltä napattiin päivä jossain Tongan paikkeilla, saimme sen takaisin purjehtimalla lännestä itään.

Päivämääräraja ei noudattele pituuspiiriä, vaan mutkittelee, koska tietyt valtiot haluavat olla tietyssä ajassa. Raja kulkee Amerikan Samoan (170 W) ja Länsi-Samoan (172 W) välissä. Samoa halusi olla samassa ajassa Uuden-Seelannin kanssa ja hyppäsi vuonna 2011 rajan yli. Asukkaat menettivät päivän.

Muistaakseni Tonga (tai joku muu saarivaltio) vaihtoi puolta hieman ennen vuosituhannen vaihdetta, koska halusi vuosituhannen vaihtuvan päivää aiemmin.

Purjehdus Suwarrowilta Samoalle on hitaan alun jälkeen sujunut vauhdikkaasti. Lähdimme sunnuntaina, vaikka oli vielä tyyntä. Jouduimme ajamaan koneella kahdeksan tuntia, kunnes tuuli heräsi. Ja sitten se olikin hereillä: 15 m/s, puuskissa 20 m/s. Sadekuuroja, puuskia, pilvinen taivas ja poukkoileva aallokko. Seuraavana päivänä aallokko hieman tasoittui, mutta myös kasvoi, ja tuuli pysyi navakkana. Vuorokausimatka oli 158 mpk. Nyt tiistaina pilvet ja sadekuurot ovat häipyneet, tuulikin hieman hellittänyt ja olemme tulleet edelleen 6,5 - 7,5 solmun vauhtia. Olemme perillä Samoan Apiassa huomenna illalla, päivän menettäneinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti