Sen todistaa myös 18-sivuinen survey- eli kuntokartoitusraportti. Teetimme surveyn kesäkuun alussa. Perinpohjainen tarkastus vei neljä tuntia ja maksoi 600 euroa. Paitsi että survey on lähes välttämätön jos haluaa vakuutuksen, tuli raportista yllättävän hyvä mieli: tehty työ ja huolto todella näkyy eikä ole ollut turhaa.
Herbert Classic Boatsista naputteli ja kuunteli... |
...sekä mittasi teräksen paksuutta. |
Vakuutusyhtiöt haluavat kuntokartoituksen, kun vene on iäkäs, edes tarjousta ei saa ilman sitä. Jotkut yhtiöt (esim. Pantaenius) vaativat surveyn, vaikka kyseessä olisi pelkkä vastuuvakuutus. Koska Manta jää vielä telakalle, haluamme myös venevakuutuksen esim. mahdollista varkaustapausta varten. Tärkein syy surveyn teettämiseen oli siis vakuutustarve, mutta myös ulkopuolisen ammattilaisen näkemys kiinnosti.
![]() |
Denniksen auto jälleen kerran käytössä, kun haimme ketjun Opuan Cater Marinesta. Kaikki eivät täällä myy laatuketjua. Edellinen ketju oli Maritimin toimittama ja se ruostui heti. |
Kartoituksessa tarkistettiin mm. rungon, rikin, peräsimen, ruorikoneiston, läpivientien, ikkunoiden, luukkujen ja moottorin kunto, sekä käytiin läpi laitteet ja turvallisuusvälineet aina ankkurista plotteriin, pelastusliiveistä pilssipumppuihin. Eipä ihme, että aikaa kului tuo neljä tuntia ja sivuja raporttiin kertyi 18 valokuvineen. Ainoa kielteinen maininta tuli hätäraketeista. Ne ovat vanhentuneita emmekä osta uusia ennen kuin purjehdus jatkuu.
Ostimme 60 metriä 10 mm Maggi-ankkuriketjua. Ankkuriboksi hiekkapuhallettiin ja maalattiin joulukuussa 2018, joten oli mukava nostaa uusi ketju siistiin boksiin. Vanha CQR:mme galvanoitiin. |
![]() |
Maston lasku ja nosto maksoi yhteensä 500 euroa. Iso nosturiauto veloitti 160 euroa/käynti, loput oli rikimiehen tuntiveloitusta. |
![]() |
Puomi hissattiin nostimen avulla kannelle. Seldenin puomi ostettiin vuonna 2009. Masto on alkuperäinen ja hyvässä kunnossa. |
Kestäväksi testattu vanha osa voi olla jopa parempi kuin uusi. Lisäksi olemme täysin rikaajan huolellisuuden ja kyvykkyyden varassa, eikä se ole osoittautunut loistavaksi (kts. edellinen päivitys). Yksi uusista alavanteista oli liian pitkä, vanttiruuvin säätövara oli maksimissa. Tämä vantti vaihdettiin veloituksetta.
Kahdeksan uutta vanttia päätteineen ja töineen maksoi yhteensä noin tuhat euroa.
![]() |
Masto juuri saatu ylös. Tutka puuttuu vielä. Samalla uusimme kansivalon, nyt on kirkas! |
Meillä on nyt myös uudet käyttöakut, mutta akkujen vaihto tuli yllätyksenä, olihan edelliset ostettu alle kaksi vuotta sitten Tahitilta. Meillä oli kaksi Victronin 220 Ah AGM-akkua, joista toinen alkoi temppuilla. Se ei enää pitänyt varausta. Vaikka toinen akuista oli hyvä ja toimi normaalisti, oli kummatkin parasta vaihtaa. Victronin kahden vuoden takuu oli onneksi vielä voimassa. Vaihtoa kuitenkin mutkisti se, ettei Uudessa-Seelannissa ollut Victronin AGM-akkuja. Saimme tilalle kaksi 200 Ah Remco-merkkistä akkua. Aika näyttää, kuinka kauan toimivat. Edelliset, Suomesta ostetut Victron-akut kestivät 8 vuotta.
![]() |
Oli aikamoinen homma vinssata 63 kg painava akku ylös ja nostaa se sisälle. Mutta selkä säästyi ehjänä kummallakin. |
Tällä viimeisellä viikolla alkaa jo olla hankalaa keksiä tekemistä, lähinnä odottelemme vakuutusyhtiöiden tarjouksia. No, kylkien vahaus jäi sateiden vuoksi kesken, siinäpä vielä hommaa viimeisille päiville :-).