Fosfaattikaivos lopetti toimintansa 1979 ja pieni osa ihmisitä palasi Banaballe. Nykyään Banaballa asuu noin 300 henkeä. Rabin väiluku on 5000. Banabaa hallitaan Rabilta käsin.
Buakonikain kylä piiloutuu mangrovepuskiin, vain kirkko kurottelee näkyvissä. |
Rabissa elämänmeno ei juuri ole muuttunut vuosikymmeniin. Kanoottia käytetään kalastukseen. |
Rabin pohjoispuolella on Albert Cove, kaunis ankkuripaikka. |
Nuori mies kiipesi rivakasti palmuun pudottamaan kookoksia. Päällimmäinen kuori lähtee terävän puuseipään avulla. |
Hanskilla kesti aika kauan saada kuori irti. Monica katsoo ja yrittää neuvoa. |
Vanua Levun pohjoisrannalla ensimmäinen ankkuripaikkamme oli Also-saaren kupeessa. Saaren nimi oli aikoinaan Qaraicikobia, mutta vuonna 2002 se lahjoitettiin amerikkalaiselle purjehtijapariskunnalle Jim ja Kyoko Bandylle.
He olivat lähteneet Aslo II -purrellaan vuonna 1999 San Fransiscosta kiertämään maapalloa, mutta eivät päässeet Fidziä pidemmälle. Kun Also II purjehti tänne Vanua Levun "nurjalle puolelle", oli edellisen matkaveneen vierailusta kulunut 8 vuotta. Jim alkoi auttaa paikallisia korjaamalla heidän veneitään ja moottoreitaan, mikä johti lopulta kokonaan uuden veneen rakentamiseen - yhdessä paikallisten kanssa. Kyläläiset halusivat pariskunnan jäävän ja niin heille annettiin 7 hehtaarin saari.
Also II ajautui rantaan vuonna 2009, kun Thomas-sykloni riepotteli saarta. |
Jim rakensi Alson mastosta HF/MF-radioantennin. Hän piti vuosia "Rag in the air" -radionettiä. |
Nyt 15 vuotta myöhemmin saarella toimii pieni kauppa sekä polttoainemyynti, mikä helpottaa läheisen pikkukylien asukkaiden kauppareissuja. Aikoinaan matka Lambasaan ostoksille kesti 4 tuntia suuntaansa, nykyään 2 tuntia, mutta harvalla on auto, joten kyyti maksaa.
Bandyt viljelevät saarellaan kaikenlaista ananaksista kookoksiin ja sitruunoihin. Jim paransi kookosöljyn puristusmenetelmää ja nyt he myyvät neitsytkookosöljyä.
Kyläläisiä tuli kaupoille jopa sunnuntaina. |
Mela hoitaa kauppaa ja auttaa keittiössä. |
Vietimme eilen hengästyttävän mielenkiintoisen kuusituntisen Jimin seurassa. Hän on persoona, joka ei tuhlaa aikaa small talkiin eikä kaihda mitään keskustelunaiheita. Mutta osaa myös kuunnella. Puhuimme niin politiikasta, kirjoista, suomalaisista lämmitysjärjestelmistä kuin merihistoriastakin. Välillä söimme Kyokon valmistaman herkullisen kana-lounaan.
Kyoko keittiössään, jossa on myös jääkaappi ja pakastin. Sähkö tehdään aurinkopaneeleilla ja generaattorilla. |
Jimillä oli ehtymätön tarinavarasto. |
Onko ne kavapuskat kelvanneet vai menivätkö mereen? Mielenkiintoista kuten aina.
VastaaPoistaKaikki 10 kimppua vielä jäljellä! Eiköhän jossain vaiheessa kohdata kyläpäällikkö. Opittiin heti ensimmäisessä lahdessa lisää: sevusevu on tarpeen vain jos menee kylään tai sen maille. Täällä on myös yksityisiä maita, kuten Also ja ensimmäinen pysähdyspaikkamme Dakuniba-lahti. Siellä vietiin asukkaille mahimahifile.
VastaaPoista