tiistai 11. huhtikuuta 2017

Arkista menoa

Neljäs purjehdusvuorokausi täyttyi juuri. Aika navakasta tuulesta huolimatta vene kulkee mielestämme hitaasti. Vuorokausimatkat 143, 132, 149 ja tänään 145 merimailia. Johtuuko se painosta: polttoainetankit ovat täynnä ja vesitankit melkein täynnä. Edelleen varastossa on paljon purkkeja ja pulloja. Toinen pettymyksen aihe on kalastus. Ei tärpin tärppiä, vaikka kaksi viehettä on perässä koko valoisan ajan.

Päivät ovat menneet tutulla rutiinilla: aamupala auringon noustua, tsekataan satelliittipuhelimen sähköpostit ja vastaillaan niihin, luetaan, kirjoitellaan, torkutaan. Sitten mietitään lounasta, joka on yleensä salaattia tai muuta kevyttä. Puerto Monttista ostettu maustamaton jugurtti loppui ja aloin oman jogurtin teon. Siitä saa hyvän coleslaw- ja perunasalaatin kastikkeen. Taas torkutaan ja luetaan. Kun olo alkaa olla liian hikinen, otetaan merivesipesut kannella.
Juodaan kahvit ja jutellaan kaikenlaista kirjoista säähän ja oloihin Ranskan polynesiassa. Kello 16 merkataan vrk-positio ja lasketaan kuljettu matka. Iltapäivä kuluu lueskellessa, kunnes on illallisen aika.

Tällä osuudella ei ole pahemmin tehty kunnostus- tai muita hommia, kuumuus vetää veteläksi. Pimeän laskeuduttua otetaan radiomeilillä grib-sääkartta, läheteään positio ja sähköposteja. Pidämme sähköpostitse yhteyttä kolmeen veneeseen, radioitse ei nyt kehenkään. Yöllä vahtivuorot ovat neljä tuntia. Edellisellä legillä vahtivuorolainen pystyi torkkumaan, kun meno oli tasaista, nyt joutuu säätämään purjeita ja tarkistamaan kurssia. Edellisenä yönä ruudulle ilmestyi laivan AIS-tieto. Ilmeisesti joku kiinalainen, ainakin määränpää kuulosti siltä. Perillä se olisi toukokuun alussa.

Ilma on lämmin, sisällä päivisin 30 astetta. Pasaati ei ole tasainen, vaan tuulen voimakkuus ja joskus myös suunta vaihtelevat, varsinkin kun päälle tulee sadekuuro. Sataa liian niukasti veden keruuseen, mutta sen verran että luukut pitää kiirehtiä sulkemaan. Joskus korkea, harmaa sadepilvi voimistaa tuulen niin, että on reivattava.
Yöt ovat kuun ansiosta olleet valoisia. Eilen vuorokautta vailla oleva täysikuu oli niin kirkas, että sen valo teki sateenkaaren! Himmeän hopeisen - kauniin.

Tänään otimme ylimääräisen 7 päivän sääkartan, jossa näkyi reitillä matalapaine vastatuulineen, tosin vasta perjantaille. Muutimme kurssia pohjoisemmaksi, jotta vältämme kovimman vastatuulen. Kierros ei lisää matkaa kuin noin 40 mpk. Mangarevalle on linnuntietä 900 mpk.

Huomenna leivon kuumuudesta huolimatta kakun äitini synttäripäivän kunniaksi!

1 kommentti:

  1. "arkipäivän" kuvaukset ovat tosi mukavia; pääsee paremmin matkalle kyytiin.
    ari a

    VastaaPoista