lauantai 15. huhtikuuta 2017

Pakoon matalapaineita

Vene ryskää ja on kallellaan. Leppoisat päivät loppuivat matalapaineen vastatuuliin. Säätilanne on mielenkiintoinen: usean matalapaineen sarja kulkee pasaatialueella. Kahden ensimmäisen matalan keskus liikkuu 25 ja 30 eteläisen leveyspiirin paikkeilla ja matalan yläreunan länsituulet ulottuvat 20 leveyspiirin pohjoispuolelle eli tänne, missä nyt olemme. Matalan alapuolen tuulet ovat kovia, isobaarikartassa varoitus "gale" ja grib-kartassa 20 m/s. Meillä on ollut alle 10 m/s luoteistuulta ja kurssi on länteen.

Onneksi lähdimme ajoissa pohjoiseen! Kuten sijaintikartasta näkee, olemme tänään, pitkäperjantaina kohdassa 21 astetta eteläistä leveyttä ja 125 astetta läntistä pituutta (22 UTC).

Eilen AIS-hälytys alkoi piipata ja plotterin ruudulla näkyi huvivene 8 merimailin päässä. Se oli vuorokautta aikaisemmin Pääsiäissaarelta lähtenyt norjalainen Stella Polaris, 13-metrinen neljän nuoren Ovni. Ehkä Manta ei sittenkään ole ollut hidas... Arvasimme, että heillä on sama säätaktiikka kuin meillä, mutta oli silti aikamoinen sattuma osua kohdakkain. Pohdimme VHF:ssä säätä ja eri vaihtoehtoja päästä Gambierille. Kuten norjalainen totesi, vaihtoehtoja on, mutta kaikki huonoja. Nyt Stella Polaris on jo häipynyt VHF:n kuulumattomiin. Pidämme sähköpostilla yhteyttä.

Syynä hankalaan tilanteeseen on matalien ketju. Yhden matalapaineen ohitus olisi helppo odottaa, mutta tilanne ei parane ennen kuin joskus ensi viikon puolivälissä. Oman osansa tekee etelään työntyvä korkeapaine navakoine tuulineen. Meri on sekava ja aallot epämukavia, kun ensin on tuullut kovaa lännestä ja sitten alkaa tuulla idästä.

Hintzin Landfalls of Paradise -kirjan mukaan tällaisia säätilanteita esiintyy syksy- ja talvikuukausina (maalis-elokuussa). Eivätkä pasaatituulet tällä merialueella ole koskaan täysin vakaita.

Päädyimme niistä huonoista vaihtoehdoista siihen, että lähdemme lauantaiaamuna hissukseen kohti Gambieria tai Pitcairnia - tai luultavasti johonkin niiden välimaastoon, kohtuulliseen tuulikulmaan. Jossain vaiheessa kohtaamme matalan keskuksen tai rintaman, jonka jälkeen pääsemme korkeapaineen idän puolisiin tuuliin ja menemään suoraan Gambierille. Tulipahan säpinää laiskoihin päiviin!

Hyvää pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti