tiistai 14. maaliskuuta 2017

Hummerikeittoa

Viña del Marin pursiseura, Club de Yates de Higuerillas, järjestää vuosittain regatan Valparaisosta Robinson Crusoelle. Tänä vuonna siihen osallistui viisi hyvin erilaista purtta: suurin ja nopein oli 50-jalkainen X Yachts, pienin ja viimeksi saapunut 31-jalkainen Bavaria. Veneitä saattoi kaksi laivaston alusta.
Yllätykseksemme yksi regatan osallistujista oli tuttu: mukava chileläinen perhe niin ikään 50-jalkaisella X:llä nimeltä Patagonia I. Olimme kyljittäin Puerto Williamsissa ja myös he osallistuivat Kap Hornin 400-vuotisjuhlaan. Silloin perhe oli pitkällä matkalla X Yachtsin tehtaalta Tanskasta kotisatamaansa Valparaisoon.

Sunnuntai-iltana paikalliset kalastajat tarjosivat regatan kunniaksi saaren perinneruokaa, peroladaa eli hummerikeittoa. Kun kalastajat aikoinaan lähtivät aamulla pyyntireissulle, he panivat veneessä kattilan porisemaan. Liemen joukkoon heitettiin hummerin paloja, perunaa ja mausteita. Nykykeittoon kuuluu lisäksi spagettia (!) ja porkkanapaloja. Ennen arkisesta hummerista on tullut harvinaista juhlaruokaa.
Olimme syöneet valtavan - ja erittäin maukkan - myöhäisen kala- ja salaattilounaan paikallisessa kuppilassa, joten otimme hummerikeittoa vain maistiaisen verran. Hyvää oli! Kanssamme tuli juttelemaan porukan englanninkielentaitajat, yksi kerraallaan, pitäen näin ulkomaalaisvieraista kohteliaasti huolta. Mukavan päivän mukava ilta, ja meille erityinen: seitsemän vuotta sitten sanoimme tahdon.

Ennusteen mukaan edessä on heikkotuulisia päiviä ja päätimme lähteä huomenna tiistaina kohti Pääsiäissaarta, kun vielä jonkun päivän tuulee. Suuntaamme suoran kurssin sijaan luoteeseen/pohjoiseen saadaksemme tuulta.

Havaintomme Humboldtista ei ollut tuulesta temmattu: paikallisten mukaan merivesi Juan Fernándesin saarilla on 2-3 astetta normaalia 18-19 C astetta lämpimämpää. Hummereita on vähän ja niitä on kuollut - ilmeisesti mertoihin. Kalastajat ovat saaneet pieniä tonnikaloja, joita ei yleensä täällä ole. Saapi nähdä, ovatko pasaatituulet heikkoja. Maailman sääolosuhteet eivät ole yhtä vakaat kuin ennen, muutos voimistuu. Purjehtijakaan ei enää välttämättä saa ostettua hummeria Robinson Crusoella.

1 kommentti:

  1. Hej! Ja, nog har vädret förändrat sig. Känns kanske inte så säkert på havet längre, kan inte riktigt lita på statistik. Vi är hemma efter en vecka i Andorra, skidåkning. Konstigt väder, milt och tung snö i backarna. Tidigare var mars alltid säkert, kallt, mycket snö, sol i Alperna. Ja, man får vara med om mycket men vi hade en bra vecka utan att bryta ben. Lycka till med er segling!

    VastaaPoista